Co to jest
galeria handlowa „Stary Browar”, nikomu w Poznaniu tłumaczyć nie trzeba. Ale
czy zastanawiali się Państwo, skąd wzięła się ta nazwa i cóż to za browar tam się
wcześniej znajdował? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie.
W pierwszej
połowie XIX wieku w Poznaniu istniało kilka małych, rodzinnych browarów,
produkujących piwo, które nie miało zbyt dobrej opinii wśród współczesnych. Spośród
tych rodzinnych firm, należy wymienić browar rodziny Stocków, produkujących
popularne w Poznaniu tzw. piwo sztokowskie. Znaną browarem w
dziewiętnastowiecznym Poznaniu, była firma Alt-Baierische Brauerei, należąca do
spółki Sawiński – Lambert, która warzyła piwo bawarskie. Marceli Motty w Przechadzkach
po mieście, wspomina też o Andrzeju Batkowskim, który w małym browarze na
ulicy Wrocławskiej robił piwo jałowcowe. Dość znanymi browarami były też
zakłady Paula Gumprechta, Louisa Friese i Stanisława Kolankowskiego. Największym
z wymienionych fabryczek, był browar i słodownia Oskara Heimanna i Juliusa Kuznitzky’ego,
znajdujący się na Łazarzu. Jednak w drugiej połowie XIX wieku, przemysł
piwowarski w stolicy Wielkopolski zdominował trzy wielki browary: Bavaria,
browar Mycielskich w Kobylimpolu, oraz największy z nich, browar braci
Huggerów.
Zacznijmy od
fabryki Brauerei Bavaria. Zakład został wybudowany z latach siedemdziesiątych
XIX wieku, przy uliczce dochodzącej do ul. Augusty Wiktorii (obecne ul.
Grunwaldzka) i składał się z browaru i
słodowni. Z czasem dobudowano suszarnię słodu i lodownię. Pod koniec XIX wieku zaczęto przechodzić z fermentacji ciepłej na zimną, co powodowało konieczność budowy pomieszczeń do składowania sztucznego lodu. W latach dziewięćdziesiątych fabryka się rozrosła. Dobudowano maszynownię i kotłownię, a z czasem także stajnię, wozownię i zakład bednarski. Po I wojnie światowej browar upadł, a jego budynki przejęła fabryka mebli, istniejąca do 1929 roku. Wreszcie halę kupiła parafia św. Michała Archanioła, która przebudowała ją na dwupoziomowy kościół.
słodowni. Z czasem dobudowano suszarnię słodu i lodownię. Pod koniec XIX wieku zaczęto przechodzić z fermentacji ciepłej na zimną, co powodowało konieczność budowy pomieszczeń do składowania sztucznego lodu. W latach dziewięćdziesiątych fabryka się rozrosła. Dobudowano maszynownię i kotłownię, a z czasem także stajnię, wozownię i zakład bednarski. Po I wojnie światowej browar upadł, a jego budynki przejęła fabryka mebli, istniejąca do 1929 roku. Wreszcie halę kupiła parafia św. Michała Archanioła, która przebudowała ją na dwupoziomowy kościół.
Kolejnym
potentatem piwnym na rynku poznańskim, był browar hrabiego Józefa Mycielskiego
w Kobylimpolu. Zakład powstał w 1872 roku. Produkowano piwo według metody
czeskiej. Warzono dwa rodzaje piwa – mocniejsze i słabsze w ilości 12 tys.
beczek rocznie. Warto podkreślić, że był to bardzo nowoczesny zakład, jako
pierwszy na ziemiach polskich miał żelazne kadzie i kocioł warzelny. Browar
tworzyły dwa budynki: główny ze słodownią, warzelnią zacieru i fermentownią,
oraz piwnice składowe z lodownią na 5 tys. beczek, gdzie odbywała się
ostateczna fermentacja. Po I wojnie browar zmodernizowano. W 1924 roku
produkowano z nim 12,5 tys. hektolitrów piwa rocznie. Budynki zostały bardzo
zniszczone w 1945 w wyniku walk o Poznań. Ostatecznie browar został zamknięty w
1973 roku i popadł w ruinę.
Pozostałości browaru hr. Mycielskiego w Kobylimpolu, stan obecny. Źródło: Wikimedia. |
Przejdźmy do
ostatniego i zarazem największego z poznańskich browarów. Założycielami browaru
byli bracia Julius i Alfons Hugger. Ich ojciec – Ambrosius przybył do Poznania ze
Schwarzwaldu. Huggerowie otworzyli małe browary najpierw przy ulicy
Wronieckiej, później św. Wojciecha. W 1876 roku kupili działkę na narożniku
ulicy Półwiejskiej i uliczki ciągnącej się od Bramy Wildeckiej, wzdłuż
fortyfikacji miejskich, obok fortu Grolman. Kupili tam i ubezpieczyli lodownię,
oraz dwa domy i oficynę, a następnie w latach dziewięćdziesiątych, dobudowali
warzelnię, słodownię i suszarnię, wyposażoną w charakterystyczny komin.
W 1895
roku zakład braci Huggerów przekształcił się w spółkę akcyjną pod nazwą
Bierbrauerei Aktien-Gesellschaft vormals Gebrüder Hugger. W 1905 roku
dobudowano budynki biurowe i zakłady bednarskie. Początek XX wieku i okres I
wojny światowej, to czasy największej prosperity firmy. Produkowano w browarze trzy gatunki piwa:
Kryształ (piwo jasne, pilzneńskie), Specjał (ciemne, monachijskie) i Porter.
Łącznie warzono 72 tys. hektolitrów piwa rocznie.
W 1926 roku browar
został przejęty przez firmę Fabryki Chemiczne Dr Roman May. Zakład został
nazwany Browarami Huggerów. Dalej produkowano piwo, ale najlepsze czasy firma
miała już za sobą. W 1937 roku podupadający browar wzięła z dzierżawę firma
Browar Związkowy Związku Restauratorów. W 1939 roku browar przejęli Niemcy,
nadal produkowali tam piwo, ale pod koniec wojny budynki przeznaczono na
schrony. W czasie walk o Poznań w 1945 roku, zakłady zostały poważnie
uszkodzone. Po wojnie fabrykę upaństwowiono. Dalej warzono tam piwo, ale także
produkowano Pepsi-Colę. Metody produkcji okazały się przestarzałe. W 1980 roku
browar zamknięto. Część budynków przejęła wytwórnia wód gazowanych, istniejąc
tam do 1997 roku. W 1998 roku budynki kupiła firma Fortis „Nowy Stary Browar”,
należąca do Grażyny Kulczyk i otwarto nowy rozdział w dziejach dawnego Browaru
Huggerów, ale to już zupełnie inna historia... Warto o tym pomyśleć
przechadzając się po sklepach i pijąc kawę w kawiarniach Galerii Stary Browar.
Galeria handlowa "Stary Browar", powstała w miejscu dawnego browary Huggerów, stan obecny. Źródło: Wikimedia. |
Źródło:
A.
Dolczewska, Browar braci Huggerów i kilka
słów o poznańskich browarach w XIX wieku, w: Na frasunek..., „Kronika Miasta Poznania 4 2000.
www. starybrowar5050.com
www.pl.wikipedia.org
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz